Poznejte tajemství mikrobioty a získejte dlouhodobou kontrolu nad svou váhou, náladou a zdravím.
EAN: 9788075559999
Věděli jste, že ve svých střevech máte větší počet mikrobů, než kolik má vaše tělo buněk?
Zdravá střeva shrnují nejnovější poznatky o spojitosti mezi vašimi mikroby a vaším zdravím.
Novinky z trendujícího a slibného směru lékařského výzkumu změní váš pohled na způsob,
jímž se stravujete a jakým přemýšlíte o svém těle.
Vědci Justin Sonnenburg, Ph. D. a Erica Sonnenburgová, Ph. D. jsou průkopníky v jedné
z nejrevolučnějších oblastí zkoumání lidského zdraví. Na Stanfordově univerzitě odhalují vztahy mezi lidským tělem a biliony organismů, které v něm sídlí a jež souhrnně nazýváme mikrobiota.
Věděli jste, že ve střevech průměrného obyvatele západu žije až o třetinu méně mikrobiálních kmenů než ve střevech lidí z oblasti Amazonie?
Mikroorganismy v našem střevě zásadně ovlivňují to, zda jsme nemocní, nebo zdraví, štíhlí,
nebo obézní, dobře naladění, nebo náladoví. Vinou změny našeho jídelníčku, nadužívání antibiotik, všudypřítomné dezinfekce a vůbec omezeného přístupu ke „špíně“ zahrad a lesů však stojí naše mikrobiota na prahu vyhynutí. To může být hlavní důvod, proč naše tělo mnohdy nefunguje, jak má.
Kniha Zdravá střeva sice nemá odpověď na všechno, a sami autoři uznávají, že zatím více nevědí než vědí. Přesto pro své rodiny už sestavili základní bezpečný plán pro životní styl zaměřený na výživu mikrobioty, včetně receptů a jídelníčků – a dělí se o něj se svými čtenáři. V tomto důležitém a poutavě napsaném titulu autoři zkoumají bezpečné alternativy k antibiotikům, zaměřují se na fermentovanou stravu, probiotika a prebiotika i další změny stravovacích návyků a životního stylu, které posilují zdraví mikrobioty.
Díky této knize nahlédnete nejen do oblasti, která je rozhodující pro vaše zdraví, ale také do oboru, jehož hvězda teprve vychází.
________________________________________________________________________________________________________
Co je to mikrobiota a proč bychom se o ni měli zajímat na úplně prvním místě
(ještě předtím, než začneme svou kondici či zdravotní potíže řešit jinak)
Jaké nečekané a zásadní souvislosti mezi rozmanitostí naší mikrobioty a zdravím
(mj. obezitou i duševními chorobami) objevili vědci v posledních letech
Jak je možné, že spolu mozek a střevo tak živě komunikují, a proč to není mozek,
kdo má právo veta
Jak souvisí konzumace jogurtu s úzkostí
Proč se mikrobiota každého z nás radikálně liší, jak se dědí, jak se vyvíjí a čím strádá
Že přenos střevní mikrobioty z jednoho jedince na druhého (transplantace) často vede k zlepšení zdraví (a je zdokumentován i přenos některých psychických vlastností)
Proč je zdravé chovat psy, nepřehánět to s dezinfekcí a zejména se vyhýbat antibiotikům,
pokud to není nezbytně nutné
Že vláknina, kvašené (fermentované) potraviny a některé obiloviny v žádném případě nesmí zmizet z našeho jídelníčku, jinak nám mikrobi vyhynou
Proč je v pořádku občas (nebo dočasně) trpět meteorismem
Co přesně ve střevech způsobuje konzumace masa a co s tím můžeme dělat
Jak fungují a čemu poslouží probiotika, prebiotika a kdy je vhodné je užívat
Jak snížit riziko přemnožení patogenů a rezistentních život ohrožujících infekcí typu C. difficile, když se nemůžete vyhnout antibiotické léčbě
Jak může stav mikrobioty ovlivnit kvalitu stáří a ovlivnit délku života
A vůbec: čím správně vyživovat našeho souputníka mikrobiotu – tu vlastní, našich dětí i blízkých
(s recepty pro každý den postavenými tak, aby se snadno dělaly, chutnaly a nešidily mikrobiotu)